P48 – EGO

Αξιοποίηση Τεχνικών Εξόρυξης Δεδομένων για την Αξιολόγηση Πτυχών της Προσωπικότητας Φοιτητών

Χ. Ζήσαρου1, Ε.Α. Αποστολοπούλου1, Γ. Βελάϊ1, Β. Καρακάξη1, Α. Νικολακόπουλος1, Ε.Α. Τσουτσάνη1, Ε. Γκιντώνη2, Κ. Χαλκιόπουλος1,3, Γ. Αντζουλάτος1,3

 

P47_EPQ

 

[Περίληψη]

Με την παρούσα ερευνητική εργασία εφαρμόζονται τεχνικές Εξόρυξης Δεδομένων για την αξιολόγηση πτυχών της προσωπικότητας φοιτητών ηλικιακής ομάδας 18 έως 28 ετών. Για τον σκοπό αυτό  δημιουργήθηκε ένα ερωτηματολόγιο της Ταυτότητας του Εγώ και χρησιμοποιήθηκε η σταθμισμένη κλίμακα που προτάθηκε από τον Erik Erikson. Η έννοια της ταυτότητας του Εγώ συμπεριλαμβάνει την αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας σαν μοναδικό άτομο με προτερήματα και μειονεκτήματα ιδιοσυγκρασίας. Η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε περιλαμβάνει τη δημιουργία ηλεκτρονικών ερωτηματολογίων μέσω της υπηρεσίας Google Forms, τα οποία αναρτήθηκαν στον διαδικτυακό ιστότοπο https://www.cicos.gr. Το ερωτηματολόγιο περιλάμβανε 72 προτάσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες δηλώνουν εάν συμφωνούν ή διαφωνούν. Ακολούθως, έγινε συλλογή και προεπεξεργασία των δεδομένων σταθμίζοντας τις απαντήσεις με βάση τα 6 πρώτα στάδια (υποκλίμακες) ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης της υγιούς προσωπικότητας του Erikson. Κατόπιν, οι σταθμισμένες απαντήσεις μαζί με πληροφορίες που αναφέρονται σε προσωπικά στοιχεία του ερωτώμενου εισάγονται προς ανάλυση με τεχνικές Εξόρυξης Δεδομένων, όπως είναι η κατηγοριοποίηση, η συσταδοποίηση και η ανάλυση συσχετίσεων. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό ανοιχτού κώδικα Weka. Επίσης, καθορίστηκαν οι παράμετροι των αλγορίθμων αυτών, ανάλογα με τις περιπτώσεις εφαρμογής, ενώ τα αποτελέσματα συσχετίστηκαν με τον τόπο καταγωγής και διαμονής, το εκπαιδευτικό υπόβαθρο τόσο του ερωτηθέντων όσο και των συγγενών α’ βαθμού, την επαγγελματική ενασχόληση γονέων κ.α., με σκοπό την αποτίμηση και αξιολόγηση της σημαντικότητας των εξαγομένων κανόνων/συμπερασμάτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν εκτός των άλλων, πως η χρήση μεθόδων Εξόρυξης Δεδομένων είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την εξαγωγή και λήψη συμπερασμάτων και αποφάσεων ειδικότερα στον τομέα της ψυχολογικής αξιολόγησης των νευροεπιστημών γενικότερα.


1Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας

2Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης

3Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο Πατρών

 

[Poster]

[Conference Program Obrela 4]


© The Author(s) 2015. Published by Obrela 4 Conference Proceedings on behalf of Cicos Research Team and the Departments of Business Administration (Technological and Educational Institute of Western Greek), Psychology (University of Crete) and Mathematics (University of Patras).

This is an Open Access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/), which permits unrestricted reuse, distribution, and reproduction in any medium, provided the original work is properly cited.

Pin It on Pinterest

Share This